logo-image Робота в Польщі
RU
UA
logo-image Робота в Польщі
logo-image Робота в Польщі

Як отримати дозвіл на роботу в Польщі (zezwolenie na pracę)

Як отримати дозвіл на роботу в Польщі (zezwolenie na pracę)

Якщо ви хочете працювати в Польщі, то вам може знадобитися відповідний дозвіл. У цій статті ми детально розповімо, як роботодавець може отримати zezwolenie na pracę для іноземного працівника.

Звичайно ж, офіційне працевлаштування має ряд переваг:

1) ви маєте право на пенсію і медстраховку

2) ви маєте гарантію, що отримаєте зароблені гроші

3) можна безкоштовно відвідувати поліклініку, отримати лікарняний лист, а при травмі - матеріальну допомогу.

Дозвіл на роботу може отримати іноземець, який легально перебуває в Республіці Польща на підставі:

  • візи

  • Документа на перебування, виданого державою Шенгенської зони;

  • Безвізового руху (Польща єдина країна ЄС, яка дозволяє іноземцям, які перетнули кордон з біометричного паспорту без візи, подати заяву про надання дозволу на роботу)

Zezwolenie na pracę видає воєвода на прохання роботодавця на термін не більше трьох років. Оформлення дозволу коштує від 12 до 35 євро.

Дозвіл на роботу видає воєвода за місцем проживання / місцезнаходженням роботодавця. За видачею дозволу на роботу іноземця звертається роботодавець.


Zezwolenie na pracę буває 5 типів:

  • Тип А. іноземець працевлаштований на підставі трудового договору в компанії, яка знаходиться на території Польщі;

  • Тип В. іноземець працевлаштований в польській ТОВ і перебуває на території Польщі більше 6 місяців в році

  • Тип С. іноземець відправлений у відрядження до філії іноземної компанії на території Польщі на термін більше 30 днів

  • Тип D. іноземець працевлаштований в іноземній компанії, у якої немає філії в Польщі, але відправлений сюди у відрядження з метою виконання тимчасових доручень

  • Тип Е. іноземець працевлаштований в іноземній компанії і був відправлений до Польщі на термін більше 3 місяців (якщо не підходять типи A-D)

Щоб отримати zezwolenie na pracę cudzoziemca, роботодавцю необхідно надати свідоцтво, що на дану вакансію немає претендентів серед місцевого населення. 

Якщо ви приїхали до Польщі на роботу на запрошення на 6 місяців, але бажаєте залишитися на більш тривалий термін, після закінчення 3 місяців роботи, вам необхідно звернутися до Відділу по справах іноземців вашого Воєводства (Wydział Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców Urzędu Wojewódzkiego) і спробувати отримати ВНЖ і дозвіл на роботу. Термін розгляду справи займає близько 2 місяців, тому не варто затягувати.


Які документи потрібні?

1) Заява про видачу дозволу на роботу

2) дійсний закордонний паспорт та копії всіх його сторінок

3) якщо роботодавець не подає заяву особисто - оригінал повноваження або доручення для особи, яка подає заяву

4) копія оплати гербового збору (440 зл) за видачу дозволу, що містить:

- назва та місцезнаходження товариства роботодавця;

- порушує клопотання чи роботодавець про видачу або продовження дозволу на роботу

- ім'я та прізвище іноземця, для якого подано заяву на отримання дозволу на роботу

5) підтвердження відповідної кваліфікації працівника

Решта документів, які слід подати для отримання дозволу на роботу іноземця, залежать від типу дозволу, якого стосується процедура. Зазвичай додатково просять:

  • підтвердження офіційного працевлаштування (umowa o prace, umowa zlecenia, umowa o świadczenie usług, umowa o dzieło), в якому вказано розмір вашого доходу;

  • документ з Державного Судового Реєстру про реєстрацію компанії роботодавця;

  • документи, що підтверджують діяльність компанії і оплату податків;


Вартість процедури:

- в разі дозволу на роботу тривалістю до 3 місяців - 50 зл.

- в разі дозволу на роботу тривалістю понад 3 місяців - 100 зл.

- в разі дозволу на роботу з метою реалізації експорту - 200 зл.

Заяву з усіма необхідними документами варто подавати не пізніше ніж за 30 днів до запланованого початку роботи іноземця.

У теорії процедура отримання дозволу повинна тривати 1 місяць. У разі справ особливо складних - до 2 місяців з дня початку процедури. Але на практиці часом займає аж до 5 місяців, особливо в великих воєводствах.

Залежно від вашого Воєводства, пакет документів може дещо відрізнятися.