Крім того, що виробляють на польських підприємствах, користується попитом чудовий сир Оcципек (Oscypek), зроблений прикарпатськими гуралами - польськими горцями! Будете відпочивати на гірськолижних курортах Польщі, обов'язково спробуйте і захопіть рідним і близьким цей смачний овечий або козячий сир, який готується за унікальним рецептом. Все-таки місцеві жителі розуміються на сирі і прекрасно його роблять! Від різноманіття сортів очі розбігаються! В інших регіонах Польщі ви його просто не зустрінете! А смачним сувеніром він може стати завдяки тому, що цей сир досить довго зберігається.
Там же, в Татрах, не проходьте повз бринзи підгалянської (bryndzaPodhalańska). Цей м'який сичужний сир з рівною, злегка потрісканою, поверхнею - традиційна їжа польських вівчарів. Смак - гіркуватий, гострий, солоний, з пряним або кислуватим ароматом. Унікальні властивості бринзи підгалянської, крім секретних традиційних рецептур, пояснюються ще й природними факторами, головний з яких - специфічна рослинність Татр і Підгаля, якою харчуються вівці під час випасу.