Сьогодні поговоримо про символи Варшави й мова піде не про русалку та не про Старе місто. Сьогодні смачна тема: солодощі.
У Варшаві є кілька тістечок, які вважаються її символами.
«Вузетка» — «W-Z»
Дата офіційного народження десерту 1953 рік. Це типово варшавський десерт, який може бути тортом або тістечком. Версій походження солодкого десерту, кілька. Більшість жителів польської столиці вірять, що тістечко пов'язано з магістраллю W-Z (Ву-Зет) Схід-Захід. Це була найбільша інвестиція у відновлення післявоєнної Варшави. Трасу в центрі міста побудували в 1949 році. Слідом за цим пройшов конкурс солодощів. Перемогло тістечко, зроблене в кафе кінотеатру «Муранув». Кондитери свій винахід назвали на честь нової дороги «W-Z». Тістечко Вузетка часто називають (не гласно) символом відновленої Варшави.
Як виглядає «Вузетка»?
Це тістечко у формі квадрата з прошарком білого крему між темними шоколадними шарами тіста, які символізують смуги руху на дорожній магістралі.
Що це за смак?
Шари тіста — бісквітні з додаванням какао або шоколаду. Прошарок — сметанний крем або збиті вершки. Зверху тістечко прикрашено збитими вершками.
«Зігмунтовка» — Zygmuntówka.
У 2009 році влада Варшави організувала конкурс на нове тістечко, яке символізує столицю. У польських кондитерів було важке завдання. У журі запросили зірок ТБ, кіно, мистецтвознавців, істориків, а очолила цю серйозну комісію — Мер міста! Після тривалих дискусій варшав'янам представили головне столичне тістечко — ZYGMUTOWKA. Назву десерту дали городяни голосуванням в інтернеті. ЗІГМУНТОВКА, від імені короля Зигмунд, який на початку XVIII століття переніс столицю Польщі до Варшави.
Як виглядає «Зігмунтовка»?
Це тендітний з пісочного тіста кошик, всередині наповнений мусом з мигдалю, шоколаду, з додаванням журавлини і збитих вершків. А зверху все це накрито короною з бізе.
Що це за смак?
На думку кондитерів, журавлина грає найважливішу роль. Кислинка журавлини змішуючись з шоколадом і мигдалем, надає тістечку незвичайний смак. Увага! «Зігмунтовка», на жаль, рідко зустрічається в меню кафетеріїв. Але якщо постаратися, то солодкий десерт знайти можна, природно, тільки у Варшаві.
«Кремувка» — Kremówka.
Історія винаходу цього тістечка до кінця не відома. Деякі кондитери стверджують, що КРЕМУВКА походить від французького тістечка mille-feuille з XVII століття. Зрозумілим є одне, що цей десерт завоював серця поляків і місцеві майстри дали йому свої назви і форми. Наприклад, у Варшаві прижилася назва «Наполеонка», в Кракові — «Кремувка».
Як виглядає Кремувка — Наполеонка?
Тістечко у вигляді прямокутника. Це два шари крихкого французького тіста, а всередині вершково-ванільний крем patissiere.
Десерт на смак нагадує знайомий нам торт «Наполеон». Однак, тут тендітні коржі тільки зверху та знизу, а ванільно-вершковий прошарок займає середину. Оригінальна ж Кремувка повинна мати прошарок — пудинг.
Цікаво, що КРЕМУВКА була улюбленим тістечком Папи Римського Івана Павла II, поляка за походженням. Кажуть, що глава католицької церкви після обіду, якщо хотів десерт не йшов з-за столу і мовчки робив кругові рухи пальцем на скатертині. І наближені понтифіка розуміли: «Треба подати кремувку». У Польщі в більшості кафетеріїв в меню є ці тістечка. Нагадую, що особливо вони популярні в Кракові та його околицях. Варшавські кондитери використовують зараз обидві назви, АЛЕ — «Кремувка» з ванільно-вершковим кремом, «Наполеонка» має пудинг-крем.
«Баядерка» — Bajaderka.
Після різного роду кондитерської випічки завжди є залишки «розкоші». «Так навіщо ж цьому добру пропадати?», — вирішив один із варшавських довоєнних кондитерів. І пішов на експеримент. У тісто, що залишилося, він додав усе, що було на робочому столі. У хід пішли: мелений мигдаль і горіхи, шоколад і вафлі, ванільний крем і пляшка рому. Сформувавши з тіста кульки, кондитер занурив їх у гарячий шоколад, посипавши зверху кокосовою стружкою і товченим горіхом. На завтра він боязко виставив тістечка у вітрині. Ціну вирішив дати мінімальну — 5 злотих. І о диво! Тістечка були розкуплені в першу годину! Так в Польщі в 20-х рр. минулого століття з'явилася «Баядерка» — тістечко, яке зробило запаморочливу кар'єру «з нічого». Назва, ніякого відношення до відомої опери не має. Можливо, варшавський кондитер вклав у неї сенс польського жарту. «Робити баєри» — в Польщі означає робити дурниці.
Як виглядає Баядерка?
Тістечко може бути як круглим, так і квадратним. Навіть тортом! Продають у всіх кондитерських і кав'ярнях.
Що це за смак?
Це густе, м'яке тісто зі змішаним мигдально-горіховим смаком. Обов'язково повинен бути насичений смак рому. Якщо ром не відчувається, тоді поляки вважають, що баядерка не смачна, що не вдалася.
Цікаво, що відома актриса театру й кіно Беата Тишкевич, недавно видала книгу «Bajaderka», де зібрала рецепти своїх домашніх страв. Актриса в книзі ділиться не тільки секретами своєї кухні, а й згадує смішні історії своєї біографії. У Польщі книга стала бестселером.
Смачного!