logo-image Робота в Польщі
RU
UA
logo-image Робота в Польщі
logo-image Робота в Польщі

Чи можна з польською національною візою D виїжджати в інші країни

Чи можна з польською національною візою D виїжджати в інші країни
Чи можуть українці з національною польською візою тип «D» виїжджати в інші країни Шенгенської зони?

Генеральне консульство України в Кракові дає відповідь на питання легальності виїзду в інші країни Шенгеской зони при наявності національної візи D виданої Польщею.

Громадяни України, які мають польську національну візу типу «D», можуть подорожувати в інші країни Шенгенської зони на період до трьох місяців протягом 6 місяців, якщо вони будуть дотримуватися наступних вимог:

  • мають дійсний паспорт
  • мають страховку, яка охоплює весь термін запланованого перебування і діє на території країн Шенгенського простору
  • можуть обґрунтувати мету поїздки та передбачуваного перебування
  • мають достатньо коштів для забезпечення свого проживання під час запланованого перебування і повернення в країну свого походження або на транзит до третьої країни, в якій ця особа має гарантований в'їзд, або якщо такі особи в стані легально отримати грошові кошти на ці цілі
  • дані не внесені до Шенгенської інформаційної системи з метою відмови у в'їзді
  • вони не вважаються особами, які загрожують громадському порядку або національній безпеці або міжнародним відносинам Польщі

У зв'язку з тим, що в Шенгенській зоні скасований прикордонний контроль осіб, що перетинають кордони держав-членів ЄС, якщо людина їде на машині або автобусі, немає чіткої процедури перевірки тривалості її перебування в Шенгенській зоні. Під час подорожі літаком термін перебування може бути перевірений, так як дані особи вводяться в систему прикордонного контролю в аеропорту.

Варто пам'ятати, що особа, що перевищує допустиме 3-місячне перебування, робить це виключно на свій страх і ризик. Перебування на території держави Шенгенської зони (іншої, ніж та, яка видала національну візу або тимчасове проживання іноземця) після дозволеного терміну перебування на її території (3 місяці протягом 6 місяців з дня першого в'їзду) може бути підставою для видачі рішення про видворення з території цієї країни і заборона в'їзду в країни Шенгенського простору.